9. dec, 2018

Nya Saharas öken i Amazonas måste stoppas!

En gång i tiden var norra Afrika en grönskande djungel. Men för länge sedan högg människorna bort skogen. Man trodde att skogen skulle komma tillbaka, men det gjorde den inte. Resultatet blev Saharas öken. Att plantera ny skog är utsiktslöst eftersom jorden är borta.

En gång i tiden var Island fyllt av skog. Men människorna högg  bort skogen i tron att den skulle komma igen. Det gjorde den inte. Skogen försvann. Nu försöker islänningarna att få tillbaka skogen genom aktiv skogsplantering. Det kan gå, men tar mycket lång tid.

Amazonas är planetens största kvarvarande sammanhängande djungelområde och är oerhört viktig för planeten Jordens syreförsörjning. Den ligger på ekvatorn, precis som Sahara. Nu planerar Brasilisens president Jair Bolsonaro att hugga bort skogen och låta djur beta där på en yta stor som Frankrikes. Det kan djuren göra en gång. Sedan är det slut. Amazonas kommer att förvandlas till en jättestor öken precis som Sahara. Detta måste absolut förhindras, annars är det slut på liv på planeten Jorden!